Ponents

Anatole_BN

Isabelle Anatole-Gabriel

Directora des de gener de 2016 de la unitat d’Europa i Nord-Amèrica del Centre del Patrimoni Mundial, institució on va arribar el juliol de 2014 com a directora de la unitat de reunions polítiques i legislatives. Des d’aquesta responsabilitat, va ser l’encarregada d’organitzar la primera Assemblea General Extraordinària i la 20a Assemblea General dels Estats Membres, durant la qual es va adoptar el nou sistema d’elecció dels membres del Comitè del Patrimoni Mundial. Va estudiar a l’École Nationale du Patrimoine (una de les Grandes Écoles de França) i té un doctorat en història del patrimoni internacional (EHESS) i tres màsters, en estudis museístics, arqueologia i història, obtinguts, respectivament, a l’École du Louvre, la Universitat de la Sorbona París IV i l’EHESS. Conservadora de formació, va arribar a la UNESCO procedent de la Direcció de Museus de França, càrrec que va ocupar entre 1988 i 1989, i va incorporar-se a l’organització el 1990. Va treballar com a especialista de programa al sector cultural, enllaç a l’oficina cultural de la UNESCO a Venècia, secretària del grup de redacció de plans d’actuació durant la conferència intergovernamental sobre polítiques culturals per al desenvolupament (Estocolm, 1999) i autora i coordinadora de temes relacionats amb les TIC en dues edicions de l’Informe Mundial sobre Cultura. Entre els anys 2000 i 2013 va ser cap de redacció de la revista MUSEUM International. També va ocupar diferents càrrecs als òrgans de govern, com a secretària de la comissió de cultura de la Conferència General i del comitè especial del consell executiu.

Isabel_Ayala_Foto_BN

Isabel Ayala

Llicenciada en Ciències Ambientals. Ha treballat, entre altres llocs, durant 5 anys al Parc Natural de Montsant en el projecte de promoció dels productes alimentaris "de Montsant a taula", i organitzant jornades relacionades amb el món agrícola (agricultura ecològica, recuperació de terres) en col·laboració amb les entitats i administracions del Priorat. I en el suport al inici del procés d'adhesió a la Carta Europea de Turisme Sostenible a la comarca del Priorat. Actualment treballa en el projecte de Banc de Terres del Priorat.

MIRENE BEGIRISTAIN ARGAZKIA 1_BN

Mirene Begiristain Zubillaga

Doctora en economia per la Universitat del País Basc, desenvolupa la seva tasca docent i investigadora a la Universitat del País Basc-Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU) des de 1998. És professora a l’àrea de comercialització i recerca de mercats. Els primers anys de tasca investigadora els va dedicar a temes relacionats amb l’economia social i el cooperativisme i, l’any 2002, va iniciar la seva tesi doctoral, titulada Gestión Sostenible de la política de distribución de alimentos agrarios ecológicos: propuesta de un sistema de indicadores agroecológicos. Actualment, les seves principals línies de recerca són dues: 1) Anàlisi dels processos de comercialització innovadors impulsats per i per a agricultures familiars i consumidors; 2) Anàlisi i generació de mecanismes/eines facilitadores en l’anàlisi de processos/projectes de producció i/o comercialització ecològica familiar (sistemes d’indicadors, SPG, sistematització, etc.). Compagina la seva feina de recerca amb el seu dia a dia, la criança dels seus fills Lur i Inhar, i la participació i la militància en diferents iniciatives i projectes agroecològics.

Nidia Cabrera Huerta

Enginyera civil per l’Instituto Superior Politécnico José Antonio Echevarría de L’Havana (1984) i màster en Conservació del Patrimoni Cultural per l’Instituto Superior Politécnico José Antonio Echevarría de L’Havana (2000). És directora de l’Oficina Tècnica de Monuments i també administradora del Paisatge Cultural de la Humanitat “Valle de Viñales” del Centro Provincial de Patrimonio Cultural de Pinar del Río. Ha estat professora assistent a la Universitat Hermanos Saiz Montes de Oca de Pinar del Río (2008). És membre distingida de la càtedra Gonzalo de Cárdenas, impulsada per l’Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana i la Fundació Diego de Sagredo a Espanya.

wendyCruz_LOW_BN

Wendy Cruz

Treballa des de fa 19 anys amb La Via Campesina. Hondurenya d’origen ètnic garifuna-lenca, és mare d’una filla i un fill. Militant activa del moviment camperol i feminista hondureny, està compromesa professionalment i personal amb la lluita per al respecte dels drets humans de les dones rurals i la dona en general. Coordinadora tècnica de l’àrea de la dona a La Via Campesina d’Hondures, ha impulsat i acompanyat els drets de les dones rurals sobre la terra, la defensa del territori i la lluita contra totes les formes de violència contra la dona rural. Treballa per enfortir organitzativament l’àrea Articulación de Mujeres a escala centreamericana i també d’Hondures, la formació política i ideològica i els drets de les dones rurals. Dinamitzadora dels processos d’incidència per als drets de les dones rurals.

mina_BN

Mina El Mghari-Baida

Professora d’educació superior a l’Institut Universitari de Recerca Científica de la Universitat Mohamed V de Rabat i titular d’una tesi d’estat des de març de 2004 amb el títol “La ville de Mogador/Essaouira : Histoire et archéologie monumentale”, supervisada de manera conjunta per la Universitat de Harvard i la Facultat de Lletres i Ciències Humanes de la Universitat Mohamed V (Rabat). Membre del consell de la Fundació Tres Culturas des de juny de 2015, del CIVVH (Comitè Internacional de Pobles i Ciutats Històrics), del consell executiu de l’ICOMOS internacional (2010-2013) i vicepresidenta de l’ICOMOS de Marroc (Rabat) de 2006 a 2013. Guanyadora del Premi del Llibre de Marroc del 2006, escollida el 2007 per Challenge Hebdo com una de les 100 dones més influents del Magreb i premiada el 2009 pel ministre egipci d’Educació Superior amb motiu de l’aniversari del Centre Cultural Egipci de Rabat.

Merce Folch_BN

Mercè Folch

El Masroig, 1975. Periodista i guionista. Llicenciada en Filologia Catalana i diplomada en Comunicació Audiovisual. Ha treballat a Ona Catalana, Ràdio Barcelona-Cadena Ser i RAC-1. Actualment ho fa a Catalunya Ràdio. A l’emissora pública ha estat al departament d’informatius i durant sis temporades va treballar al costat de Joan Barril a El Cafè de la República. Les dues últimes temporades ha copresentat el programa El Suplement amb Ricard Ustrell, una feina que ha compaginat amb la realització de l’espai d’entrevistes en profunditat Fons d’Armari.

ferran mestres_BN

Ferran Mestres

Nascut el 1976 a Mataró i amb una infància molt vinculada a la vall de Camprodon, viu des de l'any 2000 al Priorat on cercava superar la nostàlgia per la pèrdua dels paisatges i llocs de la infantesa colgats ara de ciment. Llicenciat en geografia a la Universitat de Barcelona, amb una estada a Utrecht, Holanda. Es va iniciar com a pagès a la verema de l'any 2000 i ha passat per totes les fases de producció de vi, tant a camp, celler com venda. Actualment és soci de la Cooperativa de Cabassers, on conrea vinya, olivers, ametllers i horta, tan per venda com autoconsum. Gestiona els seus trossos mitjançant la pastura d'animals, tal com rucs (Rucs de Montsant), cabres i aviram i sense pràcticament llaurar, tot cercant la màxima integració dels conreus a les dinàmiques de la natura. Va ser cap de la primera brigada del Parc Natural de la Serra de Montsant i ha netejat uns quants quilòmetres de senders i camins empedrats voluntàriament, molts d'aquests ara malmesos de forma irreversible pels practicants del motociclisme i la bicicleta de muntanya. L'any 2017 va ser l'encarregat de realitzar la recerca de camp de varietats tradicionals d'horta i fruiters dins del programa de biodiversitat cultivada del Parc Natural de la Serra de Montsant. Actualment dinamitza el Fòrum agrari del Priorat.

Clelia_BN

Clelia Puzzo

Experta en relacions internacionals i especialitzada en política agrícola i mediambiental internacional, amb 8 anys d’experiència en organitzacions multilaterals i 5 anys com a especialista de programa al secretariat del SIPAM (Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial), a la seu de la FAO a Roma. Des d’aquesta responsabilitat, ha impulsat la creació d’aliances estratègiques i ha ofert assessorament en matèria de polítiques per al desplegament del programa en noves àrees geogràfiques, com ara Llatinoamèrica i Europa.

Toni Orensanz_BN

Toni Orensanz

Falset, 1970. Periodista i guionista freelance. Bon coneixedor de les comarques de Tarragona, col·labora habitualment en diversos mitjans. Ha escrit llibres, entre els quals destaquen la recerca històrica 'L'òmnibus de la mort: parada Falset' (2008), la guia 'Priorat: els camins del vi i de l'oli' (2010), la novel·la 'L'estiu de l'amor' (2013) i l'obra de periodisme narratiu 'El nazi de Siurana' (2016).

Sara Perez_BN

Sara Pérez

Ginebra, 1972. És biòloga i ha estudiat enologia i filosofia. Qui la coneix sap que també és entusiasta, curiosa i emprenedora. Dirigeix projectes vitivinícoles en agricultura ecològica a la DO Montsant i a la DOQ Priorat i és una apassionada de les varietats autòctones i dels vins envellits, els que emocionen, els que et condueixen als seus orígens.

Joan Queralt Alvarez_LOW_BN

Joan Queralt Álvarez

La Pobla de Massaluca, Terra Alta. És Enginyer Tècnic Agrícola, especialitzat en agropecuàries, per l’ESA de Barcelona; i Enginyer Agrònom, especialitzat en fitotècnia, per l’ETSEA de Lleida. És Cap de l’Oficina Comarcal del Priorat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), des de l’any 1988. Anteriorment fou tècnic de serveis especials a l’Oficina Comarcal del Montsià del DARP. És també vocal tècnic del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, i del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Montsant.

Joan_Reguant_BN

Joan Reguant

Consultor en patrimoni cultural. President del Comitè nacional andorrà de l’ICOMOS. Coordinador, consultor i/o redactor de diverses candidatures del Patrimoni Mundial i del Patrimoni Cultural Immaterial, nacionals, internacionals i multinacionals. Especialista en gestió dels paisatges culturals. Ha estat expert en l’Òrgan subsidiari (PCI) d’avaluació de candidatures (cicle 2011-2013). Membre del Comitè Científic (2012-2018) del paisatge cultural inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial Les Causses et les Cévennes, paysage cultural de l’agro-pastoralisme méditerranéen, del Consell Assessor del Patrimoni Cultural d’Andorra (2009-2014) i de l’equip redactor del Catàleg del Paisatge d’Andorra (2009). Ponent dels workshops per a l’aplicació del Conveni Europeu del Paisatge (Consell d’Europa). Co-autor de diverses publicacions sobre arquitectura vernacular i patrimoni cultural. Els últims 12 anys ha dirigit la candidatura a Patrimoni Mundial del paisatge cultural agrícola Priorat-Montsant-Siurana.

Maria Rovira Duran

Pagesa. Té una empresa de 7 ha de regadiu de producció ecològica de fruita, verdura, oliveres i vinya. Ha cursat estudis d’Interiorisme a l’Escola Massana de Barcelona. És responsable de Urbanisme i Paisatge a la Comissió Permanent de la Unió de Pagesos de Catalunya, consellera del Consell Econòmic i Social de Catalunya CTESC i vocal del Jurat d’Expropiacions de Barcelona.

Isabel_Salamana_BN

Isabel Salamaña

Santa Coloma de Farners, 1956. És doctora en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Desenvolupa la seva activitat de recerca i docència com a Professora Titular al Departament de Geografia de la Universitat de Girona. Especialitzada en agricultura i desenvolupament rural, en geografia del gènere, en planificació i ordenació del territori i espais públics. Membre de la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial (UdG), de l’Institut de Medi Ambient (UdG), de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere (iiEDG) i dels grups d’investigació de Geografia i Gènere de la UAB i del d’Anàlisis i Planificació Territorial i Medi Ambient de la UdG.

Montserat Serra_BN

Montserrat Serra i Arenas

Periodista cultural i vinícola. Escriu habitualment al diari Vilaweb. L’any 2017 va fundar Vibop edicions (vibop.cat), on publica llibres que van des de la relació del vi amb la cultura, la gastronomia, el paisatge, fins a col·leccions de poesia i música. Ha fet de guionista per a programes documentals televisius. El 2008 va fundar la revista Papers de Vi, centrada en informar sobre la Denominació d’Origen Alella. Organitza activitats que combinen la creació amb el món del vi: Literatures amb sentits, Tast narrat, Nit de la Pansa blanca.

Roser Vernet_BN

Roser Vernet

Filòloga de formació, gestora de projectes literaris i de turisme cultural relacionats amb el paisatge i el territori. Coordinadora des de la seva creació, l’any 2007, de l’associació PRIORITAT, formada per persones, entitats i institucions i encarregada d’impulsar la candidatura Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani, a paisatge cultural agrícola Patrimoni Mundial de la UNESCO.

MireiaVilamala_BN

Mireia Vilamala

Llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat de Barcelona (UB), i Màster en Agricultura Ecològica per la mateixa universitat. Està especialitzada en gestió de recursos naturals, serveis ambientals i agricultura ecològica. És tècnica de gestió de recursos naturals i desenvolupament rural al Parc Natural de Montsant. També és tècnica del Consell Comarcal del Priorat, on gestiona el Banc de Terres del Priorat.

marina_vilaseca_puigpelat_BN

Marina Vilaseca

Prades de La Molsosa, 1981.  Ambientòloga i ecòloga.  Sòcia fundadora de l'Arada, Creativitat Social SCCL.  La cooperativa treballa en processos de promoció local i rural, des de processos creatius i conjunts, que poden tenir a veure des de la memòria popular, la promoció  i complexització de la ruralitat, fins a l'acompanyament en el disseny i implementació de projectes de l'economia social i solidària. En els darrers anys s'ha acompanyat al disseny i creació de cooperatives com Biolord Coop, cooperativa rural sense afany de lucre.

Cristina Zolle_BN

Cristina Zolle

Enginyera agrònoma per la Universitat de Santiago de Compostel·la. Després, va estar becada en diferents centres de recerca alimentària i producció vegetal. Posteriorment, va treballar com a tècnica per a la Xunta de Galícia en dos projectes de cooperació europea sobre gestió del territori i canvi climàtic. L’any 2009, va obtenir una plaça a la unitat que gestiona el Banc de Terres de Galícia, actualment adscrit a l’Agència Gallega de Desenvolupament Rural, on treballa des de llavors en diferents àrees de gestió. Durant aquest temps ha ampliat la seva formació acadèmica en matèria de gestió del territori, eines d’informació geogràfica i legislació aplicable a les administracions públiques.